in ontwikkeling door CPO-vereniging

nieuwbouw woongebouw Molenstraat/Stijn Streuvelslaan Deurne

CPO 't Stijn Deurne
Perceel ca. 2.850 m2
Nieuwbouw 15 wooneenheden met gemeenschappelijke ruimte
Opgeleverd: eind 2019

Een paar enthousiaste inwoners van Deurne hebben het initiatief genomen voor de nieuwbouw van een wooncomplex in Deurne. De wensen waren helder: het gebouw moet ruim van opzet zijn en op loopafstand van het centrum van Deurne, de woningen over 2 bouwlagen gesitueerd rondom een grote gemeenschappelijke tuin. Na een zoektocht is er in overleg met gemeente Deurne een geschikte locatie gevonden op het terrein tussen Molenstraat en Stijn Streuvelslaan.

Begin 2016 is CPO-vereniging 't Stijn opgericht en onder begeleiding van BIEB en MAG architecten is er een plan ontwikkeld. Er is gekozen voor 'modern dorpse' architectuur, waardoor het plan kleinschalig blijft en mooi aansluit bij de omringende bebouwing. De 15 wooneenheden van ca. 80 tot 130 m2 liggen rondom een grote gezamenlijke binnentuin van zo'n 1.000 m2. Ieder appartement heeft wel een eigen privé buitenruimte op begane grond of 1e verdieping. In de tuin liggen op het zuiden de gemeenschappelijke ruimten: grote ontmoetingsruimte, logeerruimte en fietsenberging; ook is een gezamenlijk klushok voorzien.

Bouwbedrijf Bukkems Willems uit Milheze is geselectererd om de bouw uit te voeren, en heeft het eind 2019 opgeleverd. Kijk ook op www.hetstijn.nl.

 

lees verder

gerealiseerd

nieuwbouw hofwoningen Jan Sluyters

CPO Jan Sluytersterrein Den Bosch
Perceel 2.340 m2
Nieuwbouw 14 wooneenheden met gemeenschappelijke ruimten
Opgeleverd: eind 2018

Op locatie van een voormalig sportcomplex is een nieuwe buurt gerealiseerd, "Vrij Spel", helemaal ontwikkeld door de toekomstige bewoners zelf. Het plan bestaat uit een combinatie van (starters)rijwoningen, tweekappers en vrijstaande woningen. Het is dus een meergeneratiebuurtje voor zowel jonge mensen, gezinnen als oudere mensen. 

Een aantal belangstellenden heeft samen met KilimanjaroWonen een plan ingediend voor een hofje met 14 woningen in 2 bouwlagen. Het plan is ingeloot en het ligt op een prachtige plek centraal in het plan. Dit project is een unieke kans om zeer energiezuinig te bouwen voor een betaalbare prijs.

Voorjaar 2016 is de CPO-vereniging onder begeleiding van Wij Ontwikkelen Samen en MAG architecten aan de slag gegaan met het ontwikkeltraject. Rondom de centrale binnenhof liggen appartementen van ca. 70 tot 160 m2 groot. Bijzonder is dat in dit project 3 huurwoningen zijn opgenomen, op uitdrukkelijke wens van een aantal initiatiefnemers van het eerste uur. Iedere woning heeft een eigen privé buitenruimte; op de verdieping is deze uitgevoerd als inpandig balkon, herkenbaar aan de gekleurde gevelwanden. Tussen de straat en de binnenhof is een ontmoetingsruimte gerealiseerd, die wellicht ook door buurtbewoners gebruikt kan worden.

Het project is gebouwd door Bouwbedrijf gebr. van Herpen uit Heesch, en sinds begin 2019 is het bewoond. Voor meer informatie zie ook www.vrijspel-shertogenbosch.nl en de website van de CPO-vereniging www.woongemeenschap-jansluyters.nl. Bekijk ook de video bij de Geldersedam en een stukje bij de Oosterburen bij Holland van boven.

 

 

 

lees verder

in ontwikkeling door CPO-vereniging

nieuwbouw en renovatie boerderijcomplex Lindehoeve

Oude Langstraat 66 Tilburg
Perceel: ca. 2.000 m2
Eigenaar: particulier
Opgeleverd: eind 2019

Een unieke locatie nabij het centrum van Tilburg, maar met een landelijke uitstraling. De voormalige boerderijwoning met stallen en schuur is gelegen in een tuin met oude bomen. Het vormt samen een monumentaal complex. Achter op het erf liggen schuren die gesloopt worden en plaats maken voor nieuwbouwwoningen in 2 bouwlagen. In totaal komen er 10 woningen van 80 - 160 m2.

Juli 2016 is CPO-vereniging 'De Lindehoeve' opgericht en de ontwikkeling is gestart. In de centraal gelegen schuur worden gemeenschappelijke ruimten gerealiseerd: een ontmoetingsruimte, logeerruimte, klushok en overige bergruimten. Op de 1e verdieping is plaats voor een bovenwoning, verbonden met het lift- en trappenhuis van de nieuwbouw. De oude stallen worden omgebouwd tot twee volwaardige woningen met buitenruimte op de 1e verdieping. De tuin eromheen met notenboom, perenboom, treurwilg en een moestuin is bestemd voor gezamenlijk gebruik. In de voormalige boerderijwoning aan de straat komt een gezin met kinderen.

De bouw door Bouwbedrijf André Doevendans uit Tilburg is gestart najaar 2018 en het is eind 2019 opgeleverd. CPO project de Lindehoeve was te zien bij Tourtje Tilburg met Tim, zie de video hieronder.

 

 

lees verder

gerealiseerde projecten

herontwikkeling magazijn en toonzaal NRE TWEE Eindhoven

Nachtegaallaan 13 Eindhoven
Perceel: ca. 2.000 m2
Renovatie van industrieel vooroorlogs gebouw
Opgeleverd: eind 2018

Gemeente Eindhoven heeft in 2013 door middel van een marktconsultatie initiatiefnemers uitgenodigd hun ideeën voor de herontwikkeling van het voormalige NRE terrein kenbaar te maken. Het plan van Kilimanjaro voor het monumentale gebouw 2 aan de Nachtegaallaan is gehonoreerd. Begin 2014 is CPO-vereniging NRE TWEE onder begeleiding van BIEB en MAG architecten gestart met de planvorming. 

Ontwikkeling van het hele terrein vond in fasen plaats; het eerste waren de 'buitenranden' aan bod, waar ook gebouw 2 toe behoort. Echte pioniers dus. Tijdens ontwerpsessies werkten toekomstige bewoners samen met alle overige gebruikers van het NRE terrein. Behalve woningen is er veel bedrijvigheid: een jazzclub, fietscafé de Velosoof en verschillende ontwerpbureaus. 

In het voormalige magazijn van gebouw 2 bevinden zich de meeste woningen rondom een groot atrium. De toonzaal wordt deels bestemd voor algemeen gebruik. Als atelierruimte en voor exposities, bijeenkomsten of etentjes. De grootte van de woningen loopt uiteen van 60 m2 tot ruim 250 m2; iedere woning beschikt over een eigen buitenruimte en de inrichting is uniek. De karakteristieke vooroorlogse architectuur is zoveel mogelijk bewaard of in ere hersteld; de aanpassingen zijn uitgevoerd in een eigentijdse vormentaal, waarbij veel licht het gebouw in wordt gehaald.

De bouw door BurgtBouw uit Deurne is gestart in 2017. Het was niet eenvoudig door de complexe uitvoering die een dergelijk project met zich meebrengt. Maar begin 2019 kregen de bewoners eindelijk de sleutel van hun woning, waarna de inrichting kon beginnen. Langzamerhand stroomt het hele terrein vol leven.
 

 

 

lees verder

gerealiseerde projecten

herontwikkeling school Geldersedam Den Bosch

Perceel ca. 1.600 m2
Herbestemming/renovatie 10 wooneenheden met gemeenschappelijke ruimte
Opgeleverd: zomer 2016

KilimanjaroWonen heeft samen met een initiatiefgroep van 9 deelnemers een bieding voorbereid voor de leegstaande monumentale school De Kameleon. Op 4 juni 2014 werd bekend dat de bieding is gegund aan dit initiatief.

CPO-vereniging Geldersedam heeft vervolgens het plan verder uitgewerkt, begeleid door BIEB en MAG architecten. Het is een karakteristiek gebouw tegenover park de IJzeren Vrouw op loopafstand van het stadscentrum. Het biedt ruimte aan 10 wooneenheden van 62 - 140 m2, verdeeld over 3 bouwlagen. Op het achtergelegen schoolplein zijn parkeerplaatsen gerealiseerd, maar ook een grote gemeenschappelijke tuin. Iedere woning heeft een eigen grote buitenruimte op het zuiden en er is een gezamenlijke woonkamer, grenzend aan de tuin. Aan de binnenzijde zijn veel karakteristieke details behouden, waardoor de historie levend aanwezig blijft.

De bouw door Bouwbedrijf Gebrs van Herpen uit Heesch is najaar 2015 gestart en in de zomer van 2016 konden de bewoners hun intrek nemen in het gebouw. Het totale ontwikkelproces heeft daarmee maar 2 jaar in beslag genomen, een heel korte tijd, mede te danken aan de goede voorbereiding en begeleiding door gemeente Den Bosch. Zie ook www.degeldersedam.nl. Bekijk ook de video bij de Geldersedam en een stukje bij de Oosterburen bij Holland van boven.

 

 

lees verder

gerealiseerd

CPO-project De Schrijver in Eindhoven

Perceel ca. 2.100 m2
Herbestemming/renovatie 21 wooneenheden met gemeenschappelijke ruimten
Opgeleverd: zomer 2016

Aan de Akkerstraat in de Schrijversbuurt te Eindhoven kreeg het eerste Kilimanjaroproject vorm: herontwikkeling met nieuwbouw van de voormalige Nuts Montessori school. Een vooroorlog gemeentelijk monument in een prettige woonwijk dichtbij het centrum. Het gaat om verbouwing van het schoolgebouw en vervangende nieuwbouw van de achtergelegen sporthal, waarbij in totaal ruimte is gecreëerd voor 21 wooneenheden van 70 tot 145 m2 rondom een gezamenlijke binnentuin. 

CPO-vereniging "De Schrijver" is begin 2013 gestart met de ontwikkeling, begeleid door BIEB en MAG architecten. Er is gekozen voor veel gemeenschappelijke ruimten: klushok, fietsenstallig, fitnessruimte, washok, logeerruimte en als belangrijkste een ontmoetingsruimte, grenzend aan de binnentuin. Alle woningen hebben een eigen buitenruimte, de meeste aan de westzijde waar de nieuwbouw een terrasvormige opbouw kent. Het monumentale karakter van het schoolgebouw is zorgvuldig vertaald naar een modern woongebouw.

Eind 2014 is de bouw van start gegaan, nadat in bouwteamverband met bouwbedrijf Van Herpen overeenstemming is bereikt. Een complex gebouw met parkeergarage en lift die oud en nieuw met elkaar verbindt. Zomer 2016 konden de bewoners hun woningen betrekken.

Actuele informatie over het woonproject vind je op www.wonenindeschrijver.nl, de eigen website van de vereniging.

 

 

lees verder


gerealiseerde projecten
lees verder

in ontwikkeling door cpo-vereniging
lees verder

in voorbereiding: initiatiefgroep
lees verder

ZorgSamenbuurten
lees verder

voorbeeld projecten
lees verder

locaties in onderzoek
lees verder

locaties die al onderzocht zijn
lees verder