1 april 2019

Artikel in Architectuur en Stedenbouw

Mooi dat er aandacht wordt besteed aan dit actuele onderwerp in een architectuurtijdschrift. Het proces wordt realistisch beschreven, want een ontwikkeltraject is niet voorspelbaar en dat leidt soms tot onzekerheid. Maar "De droom van een prachtig eindresultaat en het onderlinge vertrouwen houdt de deelnemers op de been".


 

1 april 2019

Wonen met Lef in volle vaart in Sevenum

De koopovereenkomst voor de grond is getekend, de procedure voor wijziging bestemmingsplan wordt gestart, het Voorlopig Ontwerp is vastgesteld, de gemeente is akkoord met het realiseren van 10 woningen en er is een aannemer geselecteerd om in bouwteam het plan verder uit te werken. Kortom volop voortgang in Sevenum.
De Steinhagenboerderij ligt dicht bij het centrum van Sevenum en tegelijk is er veel buitenruimte om een moestuin aan te leggen en kippen te houden. En dat alles op een half uurtje treinen vanaf Eindhoven! Op dit moment zijn er nog 4 woningen beschikbaar. De ontwikkelvereniging zou graag willen dat er ook jongere mensen komen wonen. De voormalige boerderijwoning leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor een gezin met kinderen. Een garantie voor een levendige omgeving waarin iedereen lekker actief en betrokken kan blijven. Belangstelling voor het wonen in een landelijke omgeving dichtbij het centrum van Sevenum? Kom dan naar de informatiebijeenkomst op 25 april. De toekomstige bewoners zullen toelichting geven over het plan, er is informatie over de woningen die nog beschikbaar zijn en je kunt er terecht met vragen. Wie vooraf al contact wil kan bellen met een van de initiatiefnemers, Nel van Enckevort, tel 06 - 20777733.

datum informatiebijeenkomst: donderdag 25 april 19.30u - 21.00u
locatie: De Gaper, Markt 3 in Sevenum


 


 

30 maart 2019

Excursie naar project De Schrijver in Eindhoven

datum: zaterdag 22 juni 10.30u - 12.30u
locatie: Akkerstraat 30 te Eindhoven

Zaterdag 22 juni bieden we de gelegenheid om op bezoek te gaan bij het eerste Kilimanjaroproject, de Schrijver in Eindhoven. Dit project wordt nu ruim twee jaar bewoond, een mooi moment om te evalueren hoe de praktijk is. Er komen onderwerpen aan de orde die bij veel mensen leven:
Hoe geef je vorm aan privacy, maar toch ook samen?
Hoe geef je vorm aan burenhulp?
Voldoet het project aan de verwachtingen? Op welke punten wel en op welke punten niet?
Wat voor leerervaringen zijn er opgedaan met betrekking tot het samen wonen in ruim twee jaar?
Natuurlijk is het ook interessant om het gebouw te kunnen bekijken met een grote diversiteit aan woningen en veel gemeenschappelijke ruimten. Twee bewoners staan ons te woord en geven een rondleiding door het gebouw. Er is ruimte voor maximaal 20 personen, en vrienden van Kilimanjaro krijgen voorrang. Geef je op via info@kilimanjarowonen.nl


 


 

29 maart 2019

Platformbijeenkomst Helmond 23 april 2019

datum: dinsdag 23 april 19.30u - 21.00u
locatie: Cacaofabriek, Cacaokade 1 te Helmond

Dinsdag 23 april is er een algemene Platformbijeenkomst. We vertellen hier over het aanbod van KilimanjaroWonen, locaties in onderzoek, over de weg van initiatief tot start ontwikkeling en het samen ontwikkelen als collectief (CPO). De basisinformatie voor iedereen die meedoet aan een initiatief of een initiatief wil starten. Steeds weer blijkt hoe belangrijk het is om goed te begrijpen wat het betekent om deel te nemen aan een initiatiefgroep of ontwikkelvereniging.
Aansluitend is er gelegenheid om kennis te maken met andere belangstellenden en leden van initiatiefgroepen.
We hebben ervoor gekozen de bijeenkomst in Helmond te houden vanwege het project Brainport Smart District, een uniek nieuwbouwproject in deze stad. Opgeven kan via info@kilimanjarowonen.nl.


 

28 maart 2019

Wonen in Helmond Brainport Smart District

Vlakbij station Brandevoort, op 5 minuten vanaf station Eindhoven verrijst een nieuwe wijk, een combinatie van wonen en werken rondom een groot centraal park. Het ambitieniveau is hoog: ‘wijk van de toekomst, slimste wijk van de wereld’. Hier moet een samenleving ontstaan die gezond, sociaal, duurzaam, innovatief en veilig is in optimale balans met zijn omgeving. De eerste 40 woningen worden uitgegeven aan zelfbouwers, pioniers die zelf aan het roer staan van hun eigen woonomgeving. Ook vanuit KilimanjaroWonen heeft een groep mensen zich hiervoor opgegeven.

De initiatiefgroep Buitengewoon wil op deze unieke plek een woonproject realiseren met 15 levensloopbestendige, duurzame woningen met privé buitenruimte. Rondom een gezamenlijke binnentuin en met gemeenschappelijke voorzieningen. Samen met andere pioniers wordt in workshops gewerkt aan de planvorming, want ook daar hebben deelnemers invloed op. Er is nog volop ruimte voor nieuwe deelnemers, dus meld je aan via info@kilimanjarowonen.nl als je belangstelling hebt.


 

27 maart 2019

Van een leien dakje

De toekomstige bewoners zijn enorm betrokken bij het hele ontwikkelproces. Op hun eigen website www.delindehoevetilburg.nl houden ze ook een blog bij, de moeite waard om eens een kijkje te nemen! Onderstaand een heel toepasselijk verhaaltje van Jacques van der Borght naar aanleiding van het vernieuwde leien dak van het woonhuis.


 

26 maart 2019

Ontwikkeling CPO Ózzen Hôf in Horst in volle gang

Twee bevriende stellen namen het initiatief om in een woonwijk, achter hun huidige woningen een woonproject te starten. Een kleinschalig project met begane grondwoningen rondom een binnenhof. Gemeente Horst aan de Maas is positief en start met de voorbereidingen voor wijziging bestemmingsplan.

Begin 2019 is de ontwikkeling van het plan gestart door CPO-vereniging Ózzen Hôf: een echte Limburgse naam! Aanvankelijk dachten de initiatiefnemers aan 6 woningen, maar het worden er 8 om het project betaalbaar te houden voor iedereen. De deelnemers nemen daarmee genoegen met een kleinere woning dan ze aanvankelijk dachten; het woonconcept vinden ze het belangrijkst. Met meer mensen wordt het ook makkelijker om een gemeenschappelijke ontmoetingsruimte op de binnenhof te realiseren. Er is veel belangstelling voor het project, dus waarschijnlijk zijn geen nieuwe deelnemers nodig.


 

22 maart 2019

Hoogste punt viering 't Stijn Deurne

Wat een feestelijk moment: de vlag wordt in de top gehesen door de oudste bewoner van het project. Bouwbedrijf Bukkems Willems levert hier een mooi werk, waarvan de contouren al zichtbaar zijn. De stalen spanten blijven bij de bovenwoningen in het zicht; het worden bijzondere interieurs. 

13 maart 2019

de Volkskrant over Brainport Smart District in Helmond;
woonproject Buitengewoon gaat landen

UNStudio heeft het masterplan van Brainport Smart District gepresenteerd. 'Het stedenbouwkundig plan van de toekomst.' In de Volkskrant een artikel over de duurzaamheidsambities van het project. 

Lees hier meer:

de Volkskrant Brainport Smart District 28 februari 2019

Krantenartikel:
de Volkskrant
Donderdag 28 februari 2019
Tekst Kirsten Hannema
Foto UNStudio


14 februari 2019

Project gestart op Vredeoord in Eindhoven

Voor de herontwikkeling van het terrein rondom het voormalige Philips hoofdkantoor aan de Boschdijk heeft woningcorporatie Sint Trudo plannen ontwikkeld voor een bijzonder woonwijkje. Er was ook ruimte voor enkele CPO projecten van bescheiden omvang, en onder de vlag van Kilimanjaro zijn een paar initiatiefnemers hiervoor ingeloot. Het gaat om 6 clusters van vrijstaande, duurzame woningen aan een dreef tussen de bomen.

Onze cluster bestaat uit 3 woningen aan een dijkje, waarvan de bewoners al bekend zijn. In de praktijk blijkt het erg lastig te zijn een geschikte locatie te bemachtigen in Eindhoven, dus de toekomstige bewoners zijn er blij mee. Doel is om dit jaar de plannen te maken en begin 2020 te starten met de bouw.