21 augustus 2020

Brainport Smart District in The New York Times!

The New York Times ging in gesprek met KilimanjaroWonen-lid en toekomstige bewoner Hans Moerkerk, Ben van Berkel (UNStudio) en Cathalijne Dortmans over Brainport Smart District. Het ambitieniveau van Brainport Smart District is hoog: ‘wijk van de toekomst, slimste wijk van de wereld’. Hier moet een samenleving ontstaan die gezond, sociaal, duurzaam, innovatief en veilig is in optimale balans met zijn omgeving.  

Lees het artikel hier: A ‘Smart District’ Takes Shape in the Netherlands

Vlakbij station Brandevoort, op 5 minuten vanaf station Eindhoven verrijst Brainport Smart District, een combinatie van wonen en werken rondom een groot centraal park. De eerste 40 woningen worden uitgegeven aan zelfbouwers, pioniers die zelf aan het roer staan van hun eigen woonomgeving. Ook vanuit KilimanjaroWonen heeft een groep mensen zich hiervoor opgegeven, waaronder Hans Moerkerk. Hij is lid van CPO-groep Buitengewoon. Op de eigen website van de initiatiefnemers www.buitengewoon.online is meer informatie te vinden.

 

 

 


 

24 juli 2020

We luiden de bouwvak in met de vorderingen van het prachtige Steinhagen in Sevenum

Net voordat we de bouwvak ingaan is aannemersbedrijf Mark van Lier begonnen met het strippen van boerderijcomplex Steinhagen in Sevenum. We zijn erg blij dat de werkzaamheden begonnen zijn, en vinden het erg leuk om een paar prachtige foto's met jullie te delen. Er zijn zelfs nog 2 woningen beschikbaar, houd onze facebook in de gaten voor meer informatie, of neem al contact op met de CPO-vereniging. www.steinhagen.nl

Wij wensen iedereen een fijne vakantie en tot na de bouwvak. Wij zijn vanaf 17 augustus weer op kantoor.


 

1 mei 2020

Unieke kans voor een project in Bosackers Veldhoven

De mensen die onze nieuwsbrief volgen weten dat we al een tijdje bezig zijn met een woonproject voor gevorderden in de uitbreidingswijk Zilverackers in Veldhoven. Daar is veel belangstelling voor. Er is een initiatiefgroep opgericht, de gemeente is enthousiast over ons voorstel, dus we hebben hier veel vertrouwen in. Nu is er via een andere route een extra kans gekomen om een woonproject in Zilverackers te realiseren, maar dan in het gedeelte Bosackers. We brengen jullie hiervan tussentijds op de hoogte omdat zowel het traject als de doelgroep heel anders zijn, en er is haast geboden bij de opstart.

Bosackers is het meest noordelijke deel van Zilverackers aan weerszijden van de Eindhovensebaan. Het ruim opgezette plan van 6,5 hectare voorziet in een gevarieerde bebouwing van vrijstaande en geschakelde woningen in de prijsklasse vanaf €350.000 - €400.000. De woningen zijn gegroepeerd in buurtjes die uitnodigen tot actief wonen en sociaal contact. De natuurlijke structuur van het landschap vormt de basis van het plan. De Eindhovensebaan is bestempeld als ‘ondernemerslint’. Van oudsher zitten hier al veel bedrijfjes, en het streven is om daarop voort te borduren. In beginsel wordt het Bosackergehucht ontwikkeld door Land ’s-Heeren uit Veldhoven, maar een gedeelte van de woningen is bestemd voor ontwikkeling via CPO.

 
KilimanjaroWonen is benaderd voor de invulling van een erf aan de Eindhovensebaan van ca. 5.000 m2 groot. Dat is ruim genoeg voor 12 tot 20 woningen, afhankelijk van woninggrootte en woningtype. Aan de straat is ruimte voor een bijzondere functie, zoals een landschapswinkel, een atelier of gezamenlijke werkruimte. Een functie die zorgt voor levendigheid aan de straat, en die tegelijk dient als de gezamenlijke huiskamer van de erfbewoners. Dit project leent zich uitstekend voor bijvoorbeeld meergeneratiewonen, een combinatie van gezinnen met kinderen en ouderen. Of mensen die een beroep aan huis hebben en die werkruimte willen delen, of mensen die dromen van een groot gezamenlijk atelier. Ondernemerschap wordt gewaardeerd en er is van alles mogelijk.

Doorgaans is het tijdspad onzeker, hier is het juist de bedoeling om snel van start te gaan. Vanaf juli 2020 kan het ontwikkelproces beginnen.
Bent u ondernemend en hebt u graag zelf de hand in de vormgeving van hoe u wilt wonen, ontspannen en werken? Hecht u belang aan een woonomgeving die uitnodigt tot sociaal contact en actief buurtleven? Dan is dit project wellicht iets voor u!

 
voorbeelden van erfbebouwing Bosackers

We zijn op zoek naar een paar kartrekkers, die samen met ons aan de slag willen gaan met de mogelijke invulling van dit erf. We beginnen met een bijeenkomst waar we precies uitleggen welke stappen er doorlopen gaan worden en wat de financiële en juridische consequenties zijn. Heeft u tijd en energie om actief mee te denken, meld u dan aan voor deze unieke concrete kans!

Belangstelling? Stuur vóór 8 mei een mail naar info@kilimanjarowonen.nl. We nodigen u daarna uit voor een (digitale) informatiebijeenkomst.


 

27 april 2020

Lindehoeve bewoners in de tuin op Woningsdag

Wat een idyllisch tafereeltje op het erf aan de Oude Langstraat. Bewoners drinken samen koffie ter ere van de verjaardag van de Koning, 'op gepaste afstand' zoals dat tegenwoordig heet. Aan alles is voelbaar hoe goed het werkt, samen wonen op dit voormalige boerderijcomplex. Eind 2019 is het project opgeleverd, daarna zijn de bewoners aan de slag gegaan met inrichting van de eigen woning en van de gemeenschappelijke tuin. Die begint nu vorm te krijgen en ook de treurwilg is zich goed aan het herstellen van de zware beproevingen tijdens de bouw.

De voormalige stalgebouwen zijn omgevormd tot twee woningen, en de bewoners voelen zich de koning te rijk in hun op maat ontworpen huis. Het erf is sinds kort bestraat in oude stijl, eindelijk zonder moddervoeten naar binnen.

Achter op het terrein komt ook de nieuwbouw tot leven. Bewoners hebben zelf op zich genomen om de fietsenstalling te bouwen, en dat doen ze met vereende krachten. Er is hier veel kennis én veel energie aanwezig!


 

13 februari 2020

Tim van Tourtje Tilburg bij CPO de Lindehoeve

Een tijdje geleden was Tim van Tourtje Tilburg op bezoek bij CPO de Lindehoeve. Tim interviewt Magdaleen en bewoner Jacques. Inmiddels zijn al 4 woningen bewoond in het 'studentenhuis voor gepensioneerden', aldus Tim.


 

12 februari 2020

Eerste platformbijeenkomst in Limburg

Vorige week dinsdag was de eerste platformbijeenkomst die in Limburg gehouden is. De bijeenkomst vond plaats in Elsloo tussen Sittard en Maastricht, en er waren ongeveer 50 mensen aanwezig. We hebben veel mensen kunnen inspireren en er zijn nieuwe vrienden die ook kiezen voor deze manier van wonen.


 

10 februari 2020

CPO Oosterburen gemist bij Omroep Max?

Afgelopen vrijdag was CPO Oosterburen te zien in het programma Meldpunt bij Omroep Max NPO 2. Meldpunt begint de aflevering met de stelling: Er zijn te weinig seniorenwoningen. Oosterburen is te zien als een voorbeeld van een wooncomplex waar het wel gelukt is om samen met de gemeente een plek te vinden waar project ontwikkeling mogelijk was. 

Kijk het hieronder terug:


 

6 februari 2020

Bijeenkomst Zilverackers Veldhoven druk bezocht!

Maar liefst 65 geïnteresseerden waren aanwezig bij de Zilverackers bijeenkomst georganiseerd door KilimanjaroWonen en De Dommel Veldhoven. Dit bewijst hoe groot de vraag is naar projecten waar mensen kleiner kunnen gaan wonen en waar zowel koop- en huurwoningen mogelijk zijn.


 

4 februari 2020

CPO Oosterburen bij Omroep Max

Benieuwd naar project Oosterburen? Vrijdag 7 februari zijn ze te zien op tv bij Meldpunt NPO 2 om 19:20. Zij maken een uitzending over nieuwe woonvormen en willen voorbeelden van succesvolle initiatieven. 


 

29 januari 2020

KilimanjaroWonen en Oosterburen bij Congres Thuis in de Wijk

Hoe maken we sneller woningen en wijken geschikt voor een groeiende groep ouderen? Die vraag stond centraal tijdens het congres Thuis in de wijk op woensdag 29 januari 2020. Woongemeenschap Oosterburen en KilimanjaroWonen waren aanwezig als een van de inspirerende woonvormen. Vlaams Bouwmeester Leo van Broeck en Floris Alkemade, Rijksbouwmeester van Nederland lieten hun licht schijnen over ouderenhuisvesting. Alkemade vindt dat ouderenhuisvesting niet als probleem moet zien. ‘Als je slimmere oplossingen bedenkt voor ouderenhuisvesting, speel je woningen voor jongeren vrij en die zijn nu ook hard nodig’, aldus Alkemade. De Rijksbouwmeester biedt initiatieven voor ouderenhuisvesting zijn hulp aan. ‘Gemeenten, kom met een locatie en wij denken mee over oplossingen'.

Thuis in de wijk is een initiatief van Aedes, ActiZ, VNG en de ministeries van BZK en VWS in het kader van het programma Langer Thuis.