Anderen over ons

foto: Bea Straver 2016

Frank Domburg en Claudia Schmidt, project 'De Schrijver' in Eindhoven:
"We hebben de kast uit het oorspronkelijke schoolgebouw in ons interieur opgenomen. We vinden het belangrijk dat de herinneringen aan de oude school blijven voortleven. De kast staat symbool voor de mogelijkheid om oude ruimtes een nieuwe functie te geven."

foto: Bea Straver 2016

"Het hebben van een gezamenlijke leefruimte is voor ons een essentieel onderdeel geweest om hier te komen wonen. Als ook de keuken is geplaatst kan het multifunctionele gebruik zich op alle manieren ontwikkelen."foto: Bea Straver 2016

Dorothé Vrijdag en Nico de Gruijter, project de Schrijver in Eindhoven:
"Aan huis een atelier hebben, is voor mij een voorwaarde om ergens te wonen. In dit project kon ik dat realiseren. We hebben de ruimte zo ingedeeld dat het atelier visueel in verbinding staat met de woonruimte. Hier hebben we heel lang op gepuzzeld. Op het laatste moment is er een doorzichtige wand geplaatst tussen de woonkamer en het atelier. Zolang het kan wil ik hier blijven werken."


foto: Bea Straver 2016

"Mijn studio is een stuk kleiner dan ik gewend was. Ik moet hier woekeren met de ruimte. Maar door een speciale wandkast te bouwen voor mijn apparatuur, is het toch gelukt om alles een plek te geven. Mijn studiohoekje staat ook in verbinding met de woonruimte. De openheid van de ruimte vinden we allebei heel belangrijk."


foto: Bea Straver 2016

Monique de Vos, project de Schrijver in Eindhoven:
"Voor mij zijn rust en ruimte heel belangrijk. Er staan inmiddels wekelijks prachtige bloemen in een grote vaas waardoor het nog mooier oogt. Hier is privacy en goed nabuurschap vanzelfsprekend en is het volle leven op één stap buiten de deur te vinden."foto: Bea Straver 2016

Ernest Maas en Anke van Hest, project de Schrijver in Eindhoven:
"Wij wonen in het gedeelte dat vroeger een gymzaal was. De ramen zijn niet veranderd. Ze zijn gebleven zoals ze  bij de bouw in 1937 zijn bepaald. We zijn hier helemaal weg van, het licht valt er prachtig doorheen. We kochten een lege kubus en konden de ruimte helemaal zelf inrichten. Midden in het centrum van Eindhoven hebben we zo een aangepaste woning kunnen realiseren die aan al onze wensen voldoet. In een border en in bakken hebben we een tuin aangeplant. Dit jaar hebben we al kunnen genieten van de vlinders, insecten en vogels die de weg naar onze tuin hebben gevonden. Ze komen allemaal al heel dicht bij ons huis op de bloemen en takken zitten. Hier kunnen we enorm van genieten."
 foto: Bea Straver 2016

Jan Harten en Carin van der Linden, project de Schrijver in Eindhoven:
"We varen veel en houden ervan om een horizon te zien. Daarom wilden we op de bovenste verdieping wonen met een weids uitzicht. Daarnaast houden we van ruimtelijkheid, die we in de open zolder konden realiseren. Bovendien is het een oud gebouw met karakter. Het huis past helemaal bij ons. We hebben in de woning zoveel mogelijk rekening gehouden met de levensloopbestendigheid. Bij het ouder worden zijn je directe buren belangrijk. De diversiteit van de bewoners is een bijzondere kwaliteit; hoe je omgaat met de verschillen is nog een uitdagende zoektocht."
 


foto: Bea Straver 2016

Joyce Veldhuis, project de Schrijver in Eindhoven:
"De ovalen vorm midden in de ruimte doet me denken aan een schip. In dit schip zitten alle praktische ruimtes zoals badkamer, logeerkamer, slaapkamer, garderobekast, keuken  en opslagruimte. Hierdoor konden alle raampartijen van de oude school ten volle worden benut en is er een open verbinding ontstaan tussen mijn woonkamer en werkkamer."
 foto: Bea Straver 2016

Pam Garcia, project de Schrijver in Eindhoven:
"Ik dacht eerst dat het hier een bejaardentehuis zou worden. Maar dit beeld heb ik helemaal bijgesteld. Samen met mijn man Bart woon ik hier in een prachtig levensloopbestendig huis. We vinden het boeiend om met de andere bewoners dit woonproject vorm te geven. Je ben hier alleen en toch samen."
 


foto: Bea Straver 2017

Petra Manders, project Geldersedam in Den Bosch:
"De lucht en het licht vind ik heerlijk op deze zolderverdieping. Het schuine dak geeft een beschut gevoel, terwijl het toch heel ruimtelijk is. Ik kom uit een dorp waar goed nabuurschap van oudsher heel gewoon is."


foto: Bea Straver 2017

Aloys Paul en Marij Vis, project Geldersedam in Den Bosch:
"De sfeer van het klaslokaal hebben we bewust laten terugkomen in allerlei details, zoals kasten en een deurbel uit de oude school. We wonen hier in een prachtig vernieuwd appartement met oog voor oud!"


foto: Bea Straver 2017

Maria Hermans, project Geldersedam in Den Bosch:
"citaat volgt".
 


foto: Bea Straver 2017

Josien Enklaar, project Geldersedam in Den Bosch:
"Alles klopt hier. Ik heb mijn eigen woning kunnen creëren en het is een creatieve ruimte vol licht geworden. Bovendien kunnen we in deze oude school als groep samenwonen, maar toch individueel blijven. Het gezamenlijke mag, het hoeft niet, ook niet met iedereen. Het is  een voordeel dat je met gelijkgestemden zit, die gekozen hebben voor  deze manier van wonen. Maar hoe ik dat invul is aan mij."


foto: Bea Straver 2017

Marianne van den Beuken en Anita Koster, project Geldersedam in Den Bosch:
Marianne: "Vroeger was ik onderwijzeres en nu woon ik in een oude school. De cirkel is rond. Voor mij is dit een droom die uitkomt. Al heel lang heb ik het verlangen om met meer mensen te wonen, maar met behoud van privacy. Hier kan dat."
Anita: "Langzaamaan begin ik te wennen aan deze nieuwe manier van wonen. Het is een geweldig gebouw en een prachtige locatie. Het gemeenschappelijke zal met de tijd zeker gaan groeien, zeker omdat we een gemeenschappelijk tuin en ruimte hebben. Heel fijn vind ik het motto ‘Je moet niets, je mag’.


foto: Bea Straver 2017

Margot van Gelder en Paulus Persoon, project Geldersedam in Den Bosch:
"Ons appartement ligt aan het water in een oase van rust, terwijl je nog geen vijf minuten hoeft te lopen om in het bruisend centrum van Den Bosch terecht te komen. In dit monumentaal pand heeft iedere bewoner zijn eigen woonplekje naar hartenlust persoonlijk kunnen inrichten. Het voelt als een veilig nest met een verwantschap tussen de bewoners onderling, gebaseerd op een sociale woonvisie. Kortom: super!"foto: Bea Straver 2017

Jan Jol en Marjo Verberne, project Geldersedam in Den Bosch:
"We hebben lang geleden in Den Haag ook al eens geprobeerd een vorm van groepswonen van de grond te krijgen. Maar uiteindelijk is het er dan toch van gekomen en wonen we zomaar met een groep enthousiaste mensen in deze oude school. We gaan nu een volgende fase in, waarin we onze woonvisie verder vorm gaan geven. Het begin is gemaakt door bijvoorbeeld het delen van kranten, tijdschriften en de wasmachine en het inrichten van een gemeenschappelijke tuin en ruimte. Verder moet zoiets groeien en zal in de loop van de tijd langs organische weg zijn eigen vorm vinden."


foto: Bea Straver 2017

Ben en Kea Lambregts, project Geldersedam in Den Bosch:
"KilimanjaroWonen heeft de woonwensen van alle bewoners geïnventariseerd en er is een prachtig ontwerp uitgekomen. In ons appartement hebben we gekozen voor rust en een open sfeer. De levendigheid van de stad  is op loopafstand en we genieten van het uitzicht op de Sint Jan."


foto: Bea Straver 2017

Maria en Willem Broeders, project Geldersedam in Den Bosch:
"We wilden iets heel anders dan een huis. Deze oude school vonden we een geweldige woonplek, die ook nog levensloopbestendig is. Bij de verbouw konden we al onze woonwensen verwezenlijken. We wilden de klaslokaalstructuur doorbreken, de hoogte optimaal benutten en niet in een traditioneel appartement wonen. Dat is allemaal gelukt."


foto: Bea Straver 2019

Siepie Prins, project Oosterburen in Den Bosch:
"Elke ochtend zit ik met mijn krantje en ontbijt te genieten van mijn tuin. Ik hou van tuinieren en ben regelmatig bezig in de gemeenschappelijke tuin. Het uitzicht op de bomen vind ik ook erg mooi. Dat doet me denken aan mijn jeugd op de boerderij in Friesland.”


foto: Bea Straver 2019

Frieda Krouwel en Maarten Tulp, project Oosterburen in Den Bosch:
"Natuurlijk willen we onze pizza-oven in beeld. Het eerste idee was om zo’n oven in de gemeenschappelijke tuin te zetten. Maar daar was niet iedereen voor. Toen is er een steenoven op ons balkon gekomen.” Maarten staat bekend als ‘de pizzabakker’. Al 40 jaar bakt hij regelmatig pizza’s als hobby. Frieda vindt het een heel sociaal gebeuren. “Je doet het met elkaar, bent actief en het is gezellig om eigen pizza’s samen te stellen.”


foto: Bea Straver 2019

Kitty Hesen en Piet van den Boom, project Oosterburen in Den Bosch:
"De lange gang heeft een verlaagd plafond met ledverlichting en verbindt de eetkeuken en woonkamer. Door de ruime opzet is de gang geschikt als expositieruimte voor kunst. Op die manier hebben we een element toegevoegd dat ruimte schept én verbindt. Best wel passend bij het woonconcept, toch?”


foto: Bea Straver 2019

Moniek Peijnenburg, project Oosterburen in Den Bosch:
"Mijn appartement is niet zo groot. Samen met KilimanjaroWonen heb ik gekeken naar het ruimtelijk effect van de indeling. De ruimte oogt groter doordat het balkon helemaal bij de binnenruimte is betrokken.”


foto: Bea Straver 2019

Els van Zon, project Oosterburen in Den Bosch:
"Kan de groep niet op de foto? Eigenlijk ben ik daar het meest trots op. Ik vind het geweldig wat we met elkaar hebben bereikt.” Els vindt het prettig dat haar keuken helemaal op maat is gemaakt en een mooi uitzicht heeft. “Ook met andere mensen in de aangrenzende buurt heb ik daardoor contact.”


foto: Bea Straver 2019

Paul van Rossem en Gabriëlle Verbeek, project Oosterburen in Den Bosch:
"We zochten een woongemeenschap en een plek die passen bij onze nieuwe levensfase. Dat is hier goed gelukt. We hebben een fijne groep mensen. We wonen levensloopbestendig in een huis naar onze wens, dicht bij de natuur en vlak bij het gezellige centrum van Den Bosch. Kortom, we zitten hier prima.”


foto: Bea Straver 2019

Ine van der Zanden, project Oosterburen in Den Bosch:
"De keuken heeft een prominente plek in huis. Ik kook graag voor mijn vrienden en tijdens het koken blijf ik zo in contact met het gezelschap in de woonkamer. Mensen om me heen vind ik heel gezellig, maar ik hou er ook van om alleen te zijn. Hier kan het allebei.”


foto: Bea Straver 2019

Herman van Huissteden en Adrie Abma, project Oosterburen in Den Bosch:
"We zijn verliefd geworden op IJsland. Op het grote fotobehang staat precies de plek waar we al een aantal keren zijn geweest. Onze grindvloer hebben we gekozen omdat deze bij ons IJslandgevoel past. De stoere houten tafel is onderdeel van onze woon/eetkeuken en is het middelpunt van het huis.”


foto: Bea Straver 2019

Carla Mooren, project Oosterburen in Den Bosch:
"Ik heb behalve dit huis er ook een fijne buurt bij gekregen. Ieder heeft hier zijn of haar eigen leven maar we doen ook veel dingen samen. Op mijn verjaardag kreeg ik te horen dat ik deze woning kreeg. Een beter geschenk kon ik niet krijgen.”


foto: Bea Straver 2019

Miep Struik, project Oosterburen in Den Bosch:
"Het is best spannend om voor een woongemeenschap te kiezen. Alles moet je zelf uitvogelen. Mede dankzij de begeleiding van KilimanjaroWonen hebben we veel dingen samen kunnen aanpakken. Het huis past als een jas en ik ben hier een nieuwe levensfase begonnen. Ik voel me hier helemaal vrij en voel me thuis in deze woongemeenschap.”


foto: Bea Straver 2019

Pauline de Boer, project Oosterburen in Den Bosch:
"Iedereen doet iets voor de woongemeenschap. Er is een bewonersvereniging, een bestuur en er zijn commissies. Een initiatief nemen gaat erg gemakkelijk via de app. Er is altijd wel iemand die meedoet met de wandelclub of samen naar de film wil gaan. Over het onderhoud van het gebouw, de schoonmaak van de gedeelde ruimtes of de aanschaf van spullen hebben we met elkaar vaste afspraken gemaakt. Verder ben ik hier vrij om wel of niet mee te doen met sociale activiteiten.”


foto: Bea Straver 2019

Lies van der Mijn en George Vermeulen, project Oosterburen in Den Bosch:
George en Lies hebben jarenlang in een bosrijke omgeving gewoond. De een is natuurmens en de ander stadsmens. Toch hebben ze beiden voor deze nieuwe levensloopbestendige woonvorm gekozen. “We hebben een keuze gemaakt, maar het is geen makkelijk proces om hier te acclimatiseren. Daarom zijn we ook nog niet helemaal verhuisd. Daar nemen we alle tijd voor.”


foto: Bea Straver 2019

Annemie van Eldijk, project Oosterburen in Den Bosch:
“Ik was er vanaf het begin bij en vind het zo geweldig dat dit project van de grond is gekomen. Hier woon ik met mensen waar ik echt iets mee kan delen. Dit heb ik mijn hele leven al gewild. Dankzij het intensieve voortraject van drie jaar zijn we naar elkaar toegegroeid. Je kunt hier op jezelf maar ook samen zijn.”


foto: Bea Straver 2019

Chris en Hinke van Lenteren, project NRE TWEE in Eindhoven:
“Het ouder worden heeft zeker meegewogen bij onze keuze om hier te wonen. Wij kiezen bewust voor een woonomgeving met ‘meer wij en minder ik’. Deze woongroep heeft de intentie om samen iets op te bouwen. Het is een fijne woning en de diversiteit en levendigheid op het hele terrein NRE-terrein spreekt ons erg aan.”


foto: Bea Straver 2019

Ger en Jac Duijf, project NRE TWEE in Eindhoven:
“We vinden het fantastisch om hier te mogen wonen. Er hangt op het terrein een heel positieve en dynamische sfeer, waarbij veel ruimte is om dingen samen te doen. Het is een mix van woningen, bedrijfjes en groen. In onze woning is alles zelf ontworpen en gerealiseerd. Daarbij zijn we uitgegaan van het industriële karakter van het vroegere gebouw.”


foto: Bea Straver 2019

Geert Bergman en Marian Tielens, project NRE TWEE in Eindhoven:
“Wij voelen ons helemaal thuis op het NRE terrein. Het bruist hier en we kennen bijna iedereen. Als het goed is hoeven we nooit meer te verhuizen, want het hele huis is levensloopbestendig. We zitten meestal aan de tafel die midden in ons huis staat. Hij is precies op maat gemaakt door onze zoon.”


foto: Bea Straver 2019

Elly van den Dobbelsteen, project NRE TWEE in Eindhoven:
“In mijn jeugd woonde ik in een klein dorp. De verbinding die je daar met elkaar had, vind ik terug op het NRE terrein. Dit past goed bij mij. Ik heb een compact huis, maar door de aparte indeling is het toch heel open. Vanaf mijn balkon heb ik een mooi uitzicht op het binnenplein, waarvan we stap voor stap een mooie tuin gaan maken.”


foto: Bea Straver 2019

Mohammed Khalil en Ouafae el Fahmi, project NRE TWEE in Eindhoven:
“We wilden in deze wijk wonen én in een monumentaal pand dat we zelf konden inkleuren. Dat was hier mogelijk. Dit project kwam per toeval op ons pad. Gaandeweg hebben we ontdekt hoe het is om in een woongemeenschap te leven en dingen met elkaar samen te doen. Het is een dynamische club die met en voor elkaar allerlei initiatieven oppakt.”


 

 

"Een woonproject realiseren in een oude boerderij is een complexe klus. Zeker als daarbij sprake is van renovatie én nieuwbouw. Én een bestemmingsplanwijziging, én… Bent u al afgehaakt? KilimanjaroWonen uit Eindhoven begeleidt CPO-vereniging De Lindehoeve uit Tilburg bij dit traject. De initiatiefgroep bestaat uit leken die niets weten van bouwen en alles wat daarbij komt kijken. KilimanjaroWonen maakt dat voor ons inzichtelijk en zorgt ervoor dat we stap voor stap steeds verder komen. Inmiddels ligt er een prachtig ontwerp bij de gemeente en zijn we in afwachting van de vergunningen. We hopen later dit jaar te kunnen starten met bouwen. De samenwerking met KilimanjaroWonen is daarbij onmisbaar en maakt het voor ons mogelijk een droom te realiseren."

uitspraak van Jacques en Jet van der Borght-Smulders, lid CPO-vereniging de Lindehoeve, 16 februari 2017


"Kilimanjaro ondersteunt enthousiast en met deskundigheid woongroepen-in-wording. Onmisbaar werk voor 'het goede doel!'"

uitspraak van Gabriëlle Verbeek, bestuurslid LVGO, 8 februari 2017
 


"We moeten hier alles gezamenlijk met 29 bewoners regelen. In het begin van het project hadden we veel vergaderingen en deelden we vooral onze idealen. Maar nu we hier echt wonen en meer dan goede buren voor elkaar willen zijn, is het toch wennen en moeten we ons opnieuw tot elkaar gaan verhouden. Een hele uitdaging en erg boeiend om dit mee te maken."

uitspraak van Marianne van Sluyters, bewoner project De Schrijver in Eindhoven, december 2016


"Juist nu is er veel behoefte aan het authentieke. Dat je eet van de velden uit de buurt, drinkt van de druiven die hier groeien, geniet van de eenvoud en de bescherming van oude muren."

citaat van een pionier die een Italiaans dorp nieuw leven heeft ingeblazen, opgetekend door Janneke Meijntjes, deelnemer aan de salon van 23 maart 2011.


"Geen DIKKE-IKKE-mentaliteit. Goede burendiensten zijn normaal, maar mantelzorg en professionele zorg hoeft niet door medebewoners te gebeuren. Geen vrijblijvendheid, maar wel vrijheid."

uitspraak van Hein Jansen, deelnemer aan de salon van 23 maart 2011.


"Een plek waar de wind door je hoofd waait
Waar je doet waar je buik van gaat zingen
Waar je droomt zoveel je kan
Waar je bent wie je bent.
Een plek van zand, van zee, van lucht, van aarde, van vuur
Een plek waar je nooit verdwalen kunt.
Een plek waar de vrijheid woont; daar wil ik zijn.
En als ik daarvan vertrek, neem ik die plek mee
Overal waar ik nog komen ga."

citaat van Wende Snijders, opgetekend door Tiny Poppe, deelnemer aan de salon van 23 maart 2011.


"Mensen moeten op jongere leeftijd al gaan nadenken over hoe zit ik er straks bij? De vijftigers en zestigers moeten gaan beseffen hoe woon ik? Wil ik in een woonomgeving wonen waar ik veel mensen tegen kan komen? Moet ik niet eens lid worden van een club om sociale contacten uit te breiden of vrijwilligerswerk gaan doen?”

uitspraak van Jan Romme, voorzitter nationaal Ouderenfond


"Als je erachter probeert te komen wat iemand nodig heeft, staat zorg niet haaks op autonomie."

uitspraak Kitty Hesen, een van de initiatiefnemers van KilimanjaroWonen