voorbeeld projecten

Aquarius Eindhoven

Dit project met 35 zelfstandige huurwoningen is tot stand gebracht op initiatief van de eerste groep bewoners. Een groot woonblok met een grote gemeenschappelijke binnentuin, ingesloten door de privé tuintjes achter de woningen. Twee woningen zijn omgevormd tot gemeenschappelijke ruimte waar regelmatig bijeenkomsten zijn. Ook kun je deze ruimte gebruiken om je verjaardag te vieren of een cursus te organiseren. 
Bewoners respecteren elkaars privacy maar ze zijn er wel voor elkaar wanneer dat nodig is.
Omdat het project al 25 jaar bestaat is er veel ervaring met wisseling van bewoners. Slechts één keer tot nu toe omdat het wonen niet beviel, verder altijd omdat het onvermijdelijk was. Het is interessant om te horen op wat voor manier het project georganiseerd is: de komst van nieuwe bewoners, het oplossen van een conflict, de hulp bij ziekte of andere ongemakken. Dus ook al is dit geen koopproject, het is leerzaam om Aquarius te bezoeken. 

 

lees verder

voorbeeld projecten

De Kamp, Bunnik

In Bunnik ligt het kleinste voorbeeldproject, ruim 25 jaar geleden gestart. 4 bevriende stellen kochten samen de locatie rondom een oude boerderij en ze toverden dit om tot een bijzonder complex. Voor ieder is er een eigen woning gebouwd en de boerderij wordt gebruikt als gemeenschappelijke ruimte. Niet alleen door de bewoners zelf, maar ook door groeperingen die een ruimte zoeken voor overleg. 

De bewoners waren rond de 50 toen ze hier gingen wonen en sindsdien is er maar weinig veranderd. Het doel om samen oud te worden is dus waarheid geworden. Vorig jaar kwam de eerste woning vrij en er waren meerdere liefhebbers. De groep heeft de woning uiteindelijk gegund aan iemand uit de buurt die de moestuin intussen had overgenomen en die zo al bij het project betrokken was. Een hartverwarmend project.

 

lees verder

voorbeeld projecten

Het Kwarteel, Culemborg

In de ecologische wijk Eva Lanxmeer, waar vanaf 2000 bewoners zelf duurzame woningen konden ontwikkelen vond initiatiefgroep Het Kwarteel een locatie om duurzame en levensloopbestendige appartementen te realiseren. Een initiatief van een vriendengroep die graag samen oud wilde worden. Doordat de zoektocht naar een geschikte locatie jaren duurde waren een aantal initiatiefnemers van het eerste uur afgevallen.
De totale wijk telt 300 huishoudens, Het Kwarteel biedt ruimte aan 24 koopappartementen, met veel variatie in grootte en prijs. 

Als een halve maan vormt het gebouw zich rond een middengebied, er is een mooie gemeenschappelijke tuin en de bewoners delen verschillende voorzieningen. Bovenal is het een hechte gemeenschap, waar toch iedereen in zijn waarde gelaten wordt.

 

lees verder

voorbeeld projecten

Kersentuin, Leidsche Rijn Utrecht

Op deze Vinex locatie bij Utrecht hebben bewoners de kans gekregen om rond 2000 zelf een duurzame wijk te bouwen. En dat is gelukt. Behalve dat de woningen energiezuinig zijn streven de bewoners een duurzame levensstijl na. Bijvoorbeeld door auto's te delen. 

Doordat ze zelf de hoofdopzet van het terrein hebben kunnen bedenken zijn er grote gemeenschappelijke tuinen aangelegd tussen de bebouwing in. Zonder auto's, want die staan behalve op twee kleine parkeerplaatsen verdekt opgesteld in een centraal parkeergebouw met er bovenop een daktuin. Het project voor 94 woningen en appartementen, zowel huur als koop is in gebruik sinds 2003 en de bewoners zijn samen actief bij het beheer van het complex. Iedere maand is er een tuinwerkdag waar een aantal mensen, groot en klein, onder leiding van een paar echte tuinmannen de tuin zomerklaar maken. Met na afloop een maaltijd in het centrale 'projecthuis'.

 

lees verder

voorbeeld projecten

VoorMekaar, Boxmeer

Een echt hartverwarmend voorbeeld voor Kilimanjaro. Zelf noemen de bewoners hun project het 'hofje van de 21e eeuw'. Het biedt onderdak aan een groep gelijkgestemden die hier samen oud willen worden. Iedereen heeft een grote individuele vrijheid maar weet de medebewoners te vinden voor gezelschap of hulp. Omdat ze het project zelf hebben ontwikkeld via collectief particulier opdrachtgeverschap was het mogelijk een aantal gezamenlijke ruimten te realiseren, zoals een huiskamer en klusruimte.

Tijdens de platformbijeenkomst van 11 september 2011 heeft een van de initiatiefnemers, dhr. Pijpers een bevlogen verhaal verteld over dit project. Al vaker hebben we tijdens een excursie ervaren hoe bijzonder het resultaat is geworden. 

 

lees verder


gerealiseerde projecten
lees verder

in ontwikkeling door cpo-vereniging
lees verder

in voorbereiding: initiatiefgroep
lees verder

ZorgSamenbuurten
lees verder

voorbeeld projecten
lees verder

locaties in onderzoek
lees verder

locaties die al onderzocht zijn
lees verder