Terug

gerealiseerde projecten

herontwikkeling magazijn en toonzaal NRE TWEE Eindhoven

Nachtegaallaan 13 Eindhoven
Perceel: ca. 2.000 m2
Renovatie van industrieel vooroorlogs gebouw
Opgeleverd: eind 2018

Gemeente Eindhoven heeft in 2013 door middel van een marktconsultatie initiatiefnemers uitgenodigd hun ideeën voor de herontwikkeling van het voormalige NRE terrein kenbaar te maken. Het plan van Kilimanjaro voor het monumentale gebouw 2 aan de Nachtegaallaan is gehonoreerd. Begin 2014 is CPO-vereniging NRE TWEE onder begeleiding van BIEB en MAG architecten gestart met de planvorming. 

Ontwikkeling van het hele terrein vond in fasen plaats; het eerste waren de 'buitenranden' aan bod, waar ook gebouw 2 toe behoort. Echte pioniers dus. Tijdens ontwerpsessies werkten toekomstige bewoners samen met alle overige gebruikers van het NRE terrein. Behalve woningen is er veel bedrijvigheid: een jazzclub, fietscafé de Velosoof en verschillende ontwerpbureaus. 

In het voormalige magazijn van gebouw 2 bevinden zich de meeste woningen rondom een groot atrium. De toonzaal wordt deels bestemd voor algemeen gebruik. Als atelierruimte en voor exposities, bijeenkomsten of etentjes. De grootte van de woningen loopt uiteen van 60 m2 tot ruim 250 m2; iedere woning beschikt over een eigen buitenruimte en de inrichting is uniek. De karakteristieke vooroorlogse architectuur is zoveel mogelijk bewaard of in ere hersteld; de aanpassingen zijn uitgevoerd in een eigentijdse vormentaal, waarbij veel licht het gebouw in wordt gehaald.

De bouw door BurgtBouw uit Deurne is gestart in 2017. Het was niet eenvoudig door de complexe uitvoering die een dergelijk project met zich meebrengt. Maar begin 2019 kregen de bewoners eindelijk de sleutel van hun woning, waarna de inrichting kon beginnen. Langzamerhand stroomt het hele terrein vol leven.

 


gerealiseerde projecten
lees verder

in ontwikkeling door cpo-vereniging
lees verder

in voorbereiding: initiatiefgroep
lees verder

ZorgSamenbuurten
lees verder

voorbeeld projecten
lees verder

locaties in onderzoek
lees verder

locaties die al onderzocht zijn
lees verder