10 juli 2019

Buitengewoon

Brainport Smart District Helmond


 

2 juli 2019

Pais & Vree

CPO groep Pais & Vree is onze kleinste CPO groep tot nu toe. Met drie huishoudens gaan wij een mooi plan maken wat onderdeel is van Vredeoord. Vredeoord is een herontwikkeling van het terrein rondom het voormalige Philips hoofdkantoor aan de Boschdijk. Woningcorporatie Sint Trudo heeft plannen ontwikkeld voor een bijzonder woonwijkje. Ons project ligt aan een gemeenschappelijk dijkje met drie totaal verschillende woningen, die allemaal familie van elkaar zijn door materiaal en vorm. 


 

20 juni 2019

CPO Ózzen Hôf krijgt vorm

CPO project Ózzen Hôf in het Limburgse Horst begint vorm te krijgen. En zoals de naam al zegt, rondom een hof. Het zijn 8 woningen rondom een gemeenschappelijk plein met gemeenschappelijke ruimte. De opbouwtjes maken de individuele woningen herkenbaar; dit zorgt voor verwantschap met de woningen in de omgeving.


 

23 mei 2019

Genomineerd voor de Dirk Roosenburgprijs Eindhoven!

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Architectuur Centrum Eindhoven werden de 9 nominaties bekend gemaakt van de tweejaarlijkse architectuurprijs van de gemeente Eindhoven. We zijn enorm verguld dat het project NRE TWEE, het Kilimanjaro project aan de Nachtegaallaan één van die gebouwen is. René Erven, voorzitter van het ACE maakte de nominaties bekend in de toonzaal van NRE TWEE, hoe toepasselijk! Deze ruimte is door de bewoners gecreëerd als gemeenschappelijke ontmoetingsruimte, als atelier en expositieruimte maar ook voor publieke evenementen als dit.


 

15 april 2019

Het erf van de Lindehoeve krijgt vorm

Een maand geleden kon van bovenaf al een foto worden gemaakt met de contouren van het project, en nu krijgen de gebouwen zelf al zoveel vorm dat je van een erf kunt spreken. Bouwbedrijf André Doevendans uit Tilburg maakt er een prachtig gebouw van.


 

1 april 2019

Artikel in Architectuur en Stedenbouw

Mooi dat er aandacht wordt besteed aan dit actuele onderwerp in een architectuurtijdschrift. Het proces wordt realistisch beschreven, want een ontwikkeltraject is niet voorspelbaar en dat leidt soms tot onzekerheid. Maar "De droom van een prachtig eindresultaat en het onderlinge vertrouwen houdt de deelnemers op de been".


 

1 april 2019

Wonen met Lef in volle vaart in Sevenum

De koopovereenkomst voor de grond is getekend, de procedure voor wijziging bestemmingsplan wordt gestart, het Voorlopig Ontwerp is vastgesteld, de gemeente is akkoord met het realiseren van 10 woningen en er is een aannemer geselecteerd om in bouwteam het plan verder uit te werken. Kortom volop voortgang in Sevenum.
De Steinhagenboerderij ligt dicht bij het centrum van Sevenum en tegelijk is er veel buitenruimte om een moestuin aan te leggen en kippen te houden. En dat alles op een half uurtje treinen vanaf Eindhoven! Op dit moment zijn er nog 4 woningen beschikbaar. De ontwikkelvereniging zou graag willen dat er ook jongere mensen komen wonen. De voormalige boerderijwoning leent zich bijvoorbeeld uitstekend voor een gezin met kinderen. Een garantie voor een levendige omgeving waarin iedereen lekker actief en betrokken kan blijven. Belangstelling voor het wonen in een landelijke omgeving dichtbij het centrum van Sevenum? Kom dan naar de informatiebijeenkomst op 25 april. De toekomstige bewoners zullen toelichting geven over het plan, er is informatie over de woningen die nog beschikbaar zijn en je kunt er terecht met vragen. Wie vooraf al contact wil kan bellen met een van de initiatiefnemers, Nel van Enckevort, tel 06 - 20777733.

datum informatiebijeenkomst: donderdag 25 april 19.30u - 21.00u
locatie: De Gaper, Markt 3 in Sevenum


 


 

30 maart 2019

Excursie naar project De Schrijver in Eindhoven

datum: zaterdag 22 juni 10.30u - 12.30u
locatie: Akkerstraat 30 te Eindhoven

Zaterdag 22 juni bieden we de gelegenheid om op bezoek te gaan bij het eerste Kilimanjaroproject, de Schrijver in Eindhoven. Dit project wordt nu ruim twee jaar bewoond, een mooi moment om te evalueren hoe de praktijk is. Er komen onderwerpen aan de orde die bij veel mensen leven:
Hoe geef je vorm aan privacy, maar toch ook samen?
Hoe geef je vorm aan burenhulp?
Voldoet het project aan de verwachtingen? Op welke punten wel en op welke punten niet?
Wat voor leerervaringen zijn er opgedaan met betrekking tot het samen wonen in ruim twee jaar?
Natuurlijk is het ook interessant om het gebouw te kunnen bekijken met een grote diversiteit aan woningen en veel gemeenschappelijke ruimten. Twee bewoners staan ons te woord en geven een rondleiding door het gebouw. Er is ruimte voor maximaal 20 personen, en vrienden van Kilimanjaro krijgen voorrang. Geef je op via info@kilimanjarowonen.nl


 


 

29 maart 2019

Platformbijeenkomst Helmond 23 april 2019

datum: dinsdag 23 april 19.30u - 21.00u
locatie: Cacaofabriek, Cacaokade 1 te Helmond

Dinsdag 23 april is er een algemene Platformbijeenkomst. We vertellen hier over het aanbod van KilimanjaroWonen, locaties in onderzoek, over de weg van initiatief tot start ontwikkeling en het samen ontwikkelen als collectief (CPO). De basisinformatie voor iedereen die meedoet aan een initiatief of een initiatief wil starten. Steeds weer blijkt hoe belangrijk het is om goed te begrijpen wat het betekent om deel te nemen aan een initiatiefgroep of ontwikkelvereniging.
Aansluitend is er gelegenheid om kennis te maken met andere belangstellenden en leden van initiatiefgroepen.
We hebben ervoor gekozen de bijeenkomst in Helmond te houden vanwege het project Brainport Smart District, een uniek nieuwbouwproject in deze stad. Opgeven kan via info@kilimanjarowonen.nl.


 

28 maart 2019

Wonen in Helmond Brainport Smart District

Vlakbij station Brandevoort, op 5 minuten vanaf station Eindhoven verrijst een nieuwe wijk, een combinatie van wonen en werken rondom een groot centraal park. Het ambitieniveau is hoog: ‘wijk van de toekomst, slimste wijk van de wereld’. Hier moet een samenleving ontstaan die gezond, sociaal, duurzaam, innovatief en veilig is in optimale balans met zijn omgeving. De eerste 40 woningen worden uitgegeven aan zelfbouwers, pioniers die zelf aan het roer staan van hun eigen woonomgeving. Ook vanuit KilimanjaroWonen heeft een groep mensen zich hiervoor opgegeven.

De initiatiefgroep Buitengewoon wil op deze unieke plek een woonproject realiseren met 15 levensloopbestendige, duurzame woningen met privé buitenruimte. Rondom een gezamenlijke binnentuin en met gemeenschappelijke voorzieningen. Samen met andere pioniers wordt in workshops gewerkt aan de planvorming, want ook daar hebben deelnemers invloed op. Er is nog volop ruimte voor nieuwe deelnemers, dus meld je aan via info@kilimanjarowonen.nl als je belangstelling hebt.