24 januari 2012

Bezichtiging Akkerstraat met initiatiefnemers

Om de beslissing te kunnen nemen of een project echt bij je past is het heel belangrijk om de plek te beleven. Met een groep serieuze belangstellenden zijn we een kijkje gaan nemen in de school aan de Akkerstraat. Van binnen heel sfeervol met nog veel vooroorlogse elementen, zoals in het trappenhuis. Vanuit de dakkapellen op zolder, waar nu een aantal creatieven bedrijf houden, is een mooi uitzicht op de Heilig Hartkerk aan achterzijde.

Een paar foto's buiten, genomen toen de nazomerzon nog scheen. Voor degenen die vandaag aanwezig waren speelt een grote rol bij hun keuze dat de locatie zo aantrekkelijk is: dicht bij het stadscentrum en tegelijkertijd op loopafstand van de groene Genneper Parken. Aan de achterzijde grenst het complex aan de Hof van Eden, een rustig woonerf met mooie bomen. Zaterdag 4 februari om 10.00u gaan we nog een keer binnen kijken; belangstellenden kunnen zich melden bij de hoofdingang van het gebouw.

 


 

17 januari 2012

Aankondiging platformbijeenkomst woensdag 25 januari

De eerste bijeenkomst in het nieuwe jaar, met op het programma:

- Lezing 'Kiespijn' door Brigitte van den Broek; zij neemt ons mee in de dilemma's van het kiezen met hart
  en verstand.

- Stand van zaken locaties en initiatiefgroepen.

- Informatie over nieuwe verkoopformule eigen woning.

- Informele ontmoeting met andere vrienden en belangstellenden.

Een platformbijeenkomst is bedoeld om informatie te delen en om in gesprek te komen met andere mensen die hun woontoekomst in eigen beheer willen vormgeven. Kilimanjaro organiseert dit platform voor vrienden van KilimanjaroWonen. Belangstellenden kunnen eenmalig deelnemen zonder vriend te zijn.

Locatie: de Etalage, Mecklenburgstraat 1 Eindhoven, woensdag 25 januari van 19.30u - 21.30u.

Meld je aan voor deze bijeenkomst via info@kilimanjarowonen.nl

 


 

16 januari 2012

Aankondiging salon Den Bosch zondag 5 februari

Kilimanjaro slaat de vleugels uit. In Eindhoven hebben we inmiddels een aardig vriendennetwerk opgebouwd, nu komt er een gelegenheid om belangstellenden in Den Bosch kennis te laten maken met ons initiatief. Een salon biedt belangstellenden de mogelijkheid zich te bezinnen op hoe ze in de toekomst willen wonen en leven. Ze stellen hun eigen dromen scherp en onderzoeken of bedenkingen echte belemmeringen zijn. Misschien blijkt er toch meer mogelijk dan gedacht!

Locatie: Vughterweg 222 Den Bosch, zondag 5 februari van 10.00u tot 16.00u.

Kosten: € 25 per persoon inclusief koffie, thee en lunch; graag vooraf te voldoen.

Plaats voor 20 tot 35 deelnemers.

Meld je aan voor deze salon via info@kilimanjarowonen.nl; na aanmelding ontvang je nadere informatie.

 


 

12 januari 2012

Initiatiefbijeenkomst Schuttersbosch Eindhoven

Op 12 januari vond een eerste bijeenkomst plaats om vrienden te informeren over een nieuwe mogelijke locatie: Schuttersbosch in Eindhoven. Een groene woonomgeving aan de zuidrand van Eindhoven met karakteristieke houten woningen tegen een bosrand aan. Eigenaar Woonbedrijf heeft aangegeven dat hier grond beschikbaar is voor nieuwbouw van bijzondere projecten. Voor degenen die graag op loopafstand van natuur wonen en toch niet te ver van het centrum af is dit een mooie kans. Tijdens deze avond werden ook vragen gesteld: zijn er wel voldoende voorzieningen in de buurt? En hoe zit het met de nabijheid van de drukke Leenderweg? Positieve geluiden waren er over de mooie natuurlijke omgeving en de mogelijkheid tot nieuwbouw. Eindelijk een kans om duurzaam te bouwen en je droomwoning met veranda te realiseren.

 


 

8 december 2011

BIEB symposium in Parktheater Eindhoven

Op 8 december hield BIEB, Bouwen In Eigen Beheer uit Eindhoven een symposium naar aanleiding van de oplevering van de duizendste woning, via hun organisatie ontwikkeld. Vanwege de nauwe relatie tussen Kilimanjaro en BIEB hebben we een onderdeel van het symposium verzorgd rondom het thema 'wonen voor gevorderden'. Het leverde interessante discussies op en nieuwe contacten.

 


 

30 november 2011

Ken je duiveltjes en engeltjes

Op woensdagavond, tijdens de platformbijeenkomst in de Etalage hebben we gesproken over de "duiveltjes en engeltjes" die ons van alles influisteren als het gaat om het nemen van grote beslissingen. Deelname aan een Kilimanjaro project is zo'n belangrijke beslissing. Voor veel mensen een moeilijke keuze: nu wonen ze goed en weten wat ze hebben en mogelijk gaan achterlaten. De toekomst is ongewis. Brengt het wat men hoopt en wenst, lukt het om de woning tegen een redelijke prijs te verkopen?

In het gesprek over engelen en duivels bleek dat deze elkaar vaak raken. Zo vertelde een deelnemer dat hij als schrikbeeld had de verplichting van alles gezamenlijk te moeten, en tegelijkertijd zag hij het als kans om activiteiten samen te ontplooien. Met andere woorden: het is heel belangrijk om duidelijk te zijn over je verwachtingen naar elkaar.

De teksten op de roze en groene kaartjes vormen de input voor de volgende platformbijeenkomst op 25 januari 2012, waar "kiespijn" centraal zal staan. Brigitte van den Broek gaat ons dan meenemen in de dilemma's van het kiezen met hart en verstand.

 


 

5 november 2011

Met zijn allen naar Boxmeer

Op een mooie najaarsdag zijn we met een groep vrienden van Kilimanjaro en een aantal belangstellenden gaan kijken naar cpo project 'VoorMekaar' in Boxmeer, door de bewoners zelf omschreven als het hofje van de 21e eeuw. We werden ontvangen in de tuinkamer, de plek waar de mensen elkaar ontmoeten als ze een kop koffie gaan drinken, piano spelen of een tijdschrift lezen. Daarom staat er een professionele koffiemachine. Vanuit deze ruimte is de grote omringende tuin goed te beleven, een keuze van de initiatiefnemers om hier veel in te investeren.

Een ander uitgangspunt was om met aandacht voor het binnenklimaat en het milieu te bouwen; als voorbeeld zie je het groendak van de tuinkamer. Geen enkele woning is hetzelfde en toch vormen de 12 eenheden samen een harmonisch geheel. Aan de voorzijde is - heel bijzonder - een deel van de tuin ingericht als moestuin. Echt een heel inspirerend voorbeeld voor ons! Houd de agenda in de gaten als je de volgende keer mee wil gaan kijken.

 


 

2 november 2011

Bijeenkomst initiatiefgroep Akkerstraat

De eerste bijeenkomst met belangstellenden voor herontwikkeling van deze prachtige locatie was een succes. Al is het niet eenvoudig om "aan zet" te komen, we blijven positief. Samen is er gebrainstormd over de mogelijkheden van de plek, en men was behoorlijk eensgezind over de reden waarom het een interessante woonomgeving is. De ligging zo dicht bij het centrum, in een buurt met veel kleinschalige winkels en op loopafstand van de groene Dommelzone. En de karakteristieke uitstraling van het gebouw doet ook veel. Belangstellenden kunnen aangeven of ze betrokken willen blijven, ook niet onbelangrijk als signaal naar de gemeente.

 


 

23 oktober 2011

In Waalre worden de eerste stappen gezet

Op initiatief van Wout Luiten en Joost van Orten is Kilimanjaro gestart met een haalbaarheidsstudie voor de locatie Ekenrooij-zuid in Waalre. Zelf wonen de initiatiefnemers in dit gebied, met veel plezier, in een ruime woning op een groot groen perceel met prachtig uitzicht. Om mogelijk te maken hier te kunnen blijven wonen is het hun wens om op termijn met een groep gelijkgestemden gezamenlijk een woonproject te realiseren. Met veel vrijheid en onafhankelijkheid voor de individuele woningen maar wel een betrokkenheid op elkaar. Zodat je elkaar kunt helpen als het nodig is, en samen kunt genieten van de bijzondere kwaliteiten van deze plek.

Zondag hebben we de eerste bijeenkomst gehad ten huize van Joost en Wout, met mensen die mogelijk straks willen deelnemen aan de ontwikkeling via CPO van het perceel aan de Achtereindsestraat 1A. Het eerste doel is om aangemerkt te worden als ontwikkellocatie voor 'wonen voor gevorderden' binnen de nieuwe structuurvisie die momenteel door gemeente Waalre ontwikkeld wordt. En daar kunnen de mogelijke toekomstige bewoners een rol in spelen, want de gemeente neemt nadrukkelijk burger-initiatieven mee bij de besluitvorming.

 


 

19 oktober 2011

Initiatiefbijeenkomst Akkerstraat Eindhoven

Aan de Akkerstraat in de Schrijversbuurt te Eindhoven staat de voormalige Nuts Montessori school al geruime tijd leeg. Een prachtig karakteristiek gebouw in een prettige woonwijk dichtbij het centrum. Over beschikbaarheid en voorwaarden is Kilimanjaro in overleg met gemeente Eindhoven.

Er heeft zich een groep belangstellenden aangemeld om een mogelijke ontwikkeling op deze plek te onderzoeken.

Op woensdag 2 november om 19.30 uur vindt op het kantoor van MAG architecten op Begijnenhof 1 te Eindhoven een initiatiefbijeenkomst plaats. Belangstellenden die zich nog niet hebben aangemeld kunnen dit alsnog doen via info@kilimanjarowonen.nl.