1 juli 2013

Ontwikkelproces CPO Akkerstraat 'De Schrijver'

De huidige groep deelnemers, inmiddels 15  verenigingsleden, is druk bezig onder begeleiding van BIEB en MAG architecten om hun toekomstige woongebouw vorm te geven. Een mooi proces, intensief en niet altijd eenvoudig, maar het Voorlopig Ontwerp is bijna gereed. De mensen weten nog niet welke woning ze straks definitief gaan krijgen, in de oude school of de nieuwbouw, op begane grond of zolder, maar een eerste proefverkaveling heeft wel meer inzicht gegeven. Ook als de groep 'vol' zit zoekt de vereniging nog nieuwe leden, al is het maar voor de wachtlijst. Op de eigen website www.wonenindeschrijver.nl is ook informatie te vinden. Hieronder een foto van een architectenworkshop en rechts het beeld dat is ontstaan als resultaat van de zoektocht naar een gezamenlijke identiteit.

 


 

29 juni 2013

Klooster Groot Bijstervelt Oirschot helaas niet beschikbaar

Vandaag is officieel bekend geworden - via het Eindhovens Dagblad - dat het klooster Groot Bijstervelt in Oirschot niet beschikbaar komt voor ontwikkeling door een CPO groep. Het is 'gegund' aan de eigenaar van De Meeuw Groep uit Oirschot, die hier als kasteelheer met zijn familie wil gaan wonen. Wat ons betreft een merkwaardige interpretatie van het gegeven 'maatschappelijke betekenis' dat als voorwaarde was opgenomen bij de aankoop van het klooster door gemeente Oirschot van de paters Montfortanen. De wegen van de politiek zijn ondoorzichtig... Jammer is het zeker, het was een prachtige ontwikkellocatie geweest!

 


 

28 juni 2013

Verslag fietstocht Den Bosch

Vrijdag 28 juni fietsten en reden 16 mensen mee om 4 locaties in Den Bosch en Vught te gaan bekijken. We startten met een wandeling over het terrein van Coudewater. Een mooie parkachtige omgeving waar twee oude panden de belangstelling trokken. De mogelijkheden om in bestaande panden te kunnen gaan ontwikkelen zijn op dit terrein onzeker. Er is meer kans om nieuwbouw te gaan ontwikkelen via CPO. Vanwege de onzekerheden is besloten voorlopig deze locatie buiten beschouwing te laten.

Vervolgens gingen we naar basisschool De Bartjes aan de Dageraadstraat. Hier was vooral veel enthousiasme over de mogelijkheid een grote tuin aan te leggen grenzend aan de Aa. Ook de nabijheid van de Bossche binnenstad sprak veel mensen aan. Momenteel ontwikkelen gemeente Den Bosch en Brabant Wonen een wijkvisie voor de Barten, waarvan de school onderdeel is. Eind 2013 verwachten we meer duidelijkheid hierover.

Dichtbij De Bartjes ligt basisschool De Kameleon met uitzicht op het park De IJzeren Vrouw. Deze zomer komt het gebouw vrij en de gemeente wil hier toekomstige gebruikers de mogelijkheid bieden een ontwikkeling op te starten. De selectieprocedure start dit najaar en KilimanjaroWonen gaat haar best doen hiervoor in aanmerking te komen. Er is ruimte voor 9 á 10 wooneenheden en de speelplaats kan een grote gemeenschappelijke tuin worden. Veel waardering was er voor de ligging en het mooie uitzicht op bomen en water.

Het laatste bezoek was aan de Isabellekazerne in Vught. Een van de deelnemers verwoordde haar ervaring als volgt: 'Als een ordinair chauvinistische Bosschenaar riep ik vrijdag dat in NOOIT in Vught zou gaan wonen. Ik ben aan een herijking toe: De Isabellakazerne is te gek!'. We hebben over het terrein geslenterd en gefantaseerd over een kleine hechte woongemeenschap met ruimte voor kleine bedrijven, ontmoetingsplaatsen en moestuinen. Op dit moment is een burgerinitiatief bezig om met input van belangstellenden een totaalvisie te ontwikkelen op deze plek. Wij zijn in gesprek met deze groep en de vraag aan ons is te peilen wat de belangstelling is vanuit Kilimanjaro om hier in CPO woonruimte te ontwikkelen. 

Mensen die geïnteresseerd zijn in één van bovengenoemde locaties in en om Den Bosch kunnen zich aanmelden bij KilimanjaroWonen om hun voorkeur door te geven. Na de zomer gaan we weer actief aan de slag!

 


 

1 juni 2013

Interactieve bijeenkomst Isabellakazerne vrijdag 14 juni

Een aantal weken geleden hebben we met een groep belangstellenden de Isabellakazerne bezocht om kennis te maken met deze bijzondere plek. Nu is er een mogelijkheid om - samen met andere geïnteresseerde partijen - te onderzoeken welke ontwikkelingsscenario's denkbaar zijn. Deze bijeenkomst komt voort uit een burgerinitiatief, waar de gemeente Vught positief tegenover staat. We worden welkom geheten vanaf 19.30u in 't Stroopsoldaatje'.
Vrijdag 14 juni - 20.00u - 22.30u
grand-café 't Stroopsoldaatje
Reutsedijk 7 Vught 

 


 

30 mei 2013

Fietstocht langs scholen Den Bosch 4 juni gaat niet door!

Van uitstel komt geen afstel! Op dit moment hebben we besloten dat de fietstocht van dinsdag 4 juni langs basisscholen Kameleon, de Bartjes en de Vlieger niet doorgaat, omdat er nog teveel onzekerheden zijn met betrekking tot verwerving van deze schoolgebouwen. 
We gaan nu het bezoek aan het terrein van Coudewater (zie hieronder) combineren met een fietstocht langs scholen de Bartjes en de Kameleon. De Vlieger laten we even buiten beschouwing omdat deze locatie toch niet op korte termijn beschikbaar zal komen. De beide andere basisscholen kunnen we nu ook nog niet van binnen bezoeken - dat wordt pas na de zomer mogelijk - maar we kunnen wel een indruk krijgen van de buitenzijde.
De nieuwe datum wordt:
Vrijdag 28 juni 16.30u - 18.30u
verzamelen op parkeerterrein Coudewater (naast hoogbouw bij entree terrein), Berlicumseweg Den Bosch
Aanmelden via info@kilimanjarowonen.nl
Onze welgemeende excuses voor het uitstel en de verwarring die hierdoor is ontstaan!

 


 

23 mei 2013

Rondleiding Coudewater afgelast

Omdat er heel slecht weer voorspeld is voor morgen, vrijdag 24 mei, gaat de geplande rondwandeling over het terrein van Coudewater in Den Bosch niet door. Het is de bedoeling om vóór de zomer opnieuw een datum te plannen. Iedereen die zich had aangemeld heeft persoonlijk een mail ontvangen hierover.

 


 

23 mei 2013

Film voor vrienden: 'Quartet' van Dustin Hoffmann op woensdag 29 mei

In plaats van een platformbijeenkomst organiseren we in Eindhoven een filmavond voor vrienden. Op woensdag 29 mei om 19.00u heten we jullie van harte welkom in Plaza Futura. De film 'Quartet' van Dustin Hoffmann raakt op een vrolijke en luchtige manier aan thema's waar we het vaak over hebben. Een recensie van Cinemagazine verwoordt het als volgt: "Het is toch knap te noemen hoe Dustin Hoffmann in zijn debuutfilm als regisseur zorgt voor een beetje hoop voor de toekomst en een nieuwe dimensie in het begrip vergrijzing". Klik op deze link voor meer informatie. Na afloop om 20.30u is er gelegenheid na te praten met elkaar onder het genot van een drankje.

Meld je aan om mee te gaan vóór 28 mei via info@kilimanjarowonen.nl.

 


 

22 mei 2013

Voortgang NRE terrein Eindhoven

Er zit niet echt vaart in, maar achter de schermen gebeurt er wel van alles. Eigenlijk zouden alle plan-indieners begin maart bericht krijgen van gemeente Eindhoven op wat voor manier hun ideeën vorm zouden krijgen op het NRE terrein. Ook wij wachtten met spanning op dit moment, omdat we graag aan de slag willen met de groep mensen die hier belangstelling voor heeft getoond. Door de vele inzendingen en het plotselinge vertrek van wethouder Mary Fiers is er vertraging ontstaan bij de gemeente, dus nog even geduld. We verwachten vóór de zomer meer te kunnen melden.Hieronder rechts gebouw 2, waarvoor we een planvoorstel hebben ingediend.

 

 


 

4 mei 2013

Weer een stapje verder met CPO Akkerstraat

Het project dat Kilimanjaro geïniteerd heeft aan de Akkerstraat in Eindhoven, renovatie en uitbreiding van een monumentaal schoolgebouw, ontwikkelt zich steeds verder. De toekomstige bewoners hebben zelf enorm veel stappen gezet om te komen tot een gezamenlijk woonconcept. Ook hebben ze bedacht op wat voor manier nieuwe deelnemers het best geïntroduceerd kunnen worden in het proces. Het is een grote stap om deel te gaan nemen en mensen hebben tijd nodig om het gedachtengoed eigen te maken en de anderen te leren kennen. Daarom hebben ze een welkomstcommissie in het leven geroepen en de mogelijkheid van een aspirant-lidmaatschap ingevoerd. Het loopt goed en voor wie wil: er is nog ruimte voor zo'n 5 tot 8 wooneenheden. In het Eindhovens Dagblad van zaterdag 4 mei werd een bijlage gewijd aan nieuwe initiatieven voor 'ouderen'wonen (zelf spreken we liever over 'gevorderden'); ook dit initiatief kreeg ruimschoots aandacht.

 


 

25 april 2013

Locatie in Vught: de Isabellakazerne

Op een mooie zomeravond organiseerde Kilimanjaro een rondwandeling over het terrein van de Isabellakazerne in Vught. Een prachtige historische locatie met veel bijzondere gebouwen in een parkachtige setting. Daarna, tijdens een kop koffie op het terras van 's Stroopsoldaatje (heel toepasselijk) hebben we met elkaar gebrainstormd over de mogelijkheden die iedereen ziet om hier een woonmilieu te gaan ontwikkelen. Op dit moment zijn veel gebouwen in tijdelijk gebruik, terwijl er wordt nagedacht over een permanente nieuwe toekomst. Wij hebben ons aangemeld voor de denktank, dus we zitten dicht bij het vuur!