18 september 2013

Eerste stappen in Utrecht

Op een woensdagavond zijn we op verzoek van Joost Wormer naar Utrecht getogen om een aantal belangstellenden kennis te laten maken met ons gedachtegoed. Het werd een mooie avond in de kelder van de Kargadoor. Na de algemene introductie deden we een oefening om mensen te laten nadenken over hun woonwensen. Aan de hand van de 7 Weeën van Wonen gaf iedereen aan wat voor hem of haar belangrijke thema's zijn om rekening mee te houden.

Voor sommige deelnemers is het nog een ver-van-mijn-bed onderwerp, anderen willen er nu meteen op doorgaan. Als eerste staat een fietstocht langs mogelijk interessante locaties in Utrecht op het programma. Als mensen belangstelling hebben om aan te sluiten kunnen ze dit melden via info@kilimanjarowonen.nl.

Kilimanjaro komt in beeld om daadwerkelijk aan de slag te gaan met een initiatief in Utrecht wanneer voldoende belangstellenden besluiten om vriend te worden. 

 


 

15 september 2013

Platformbijeenkomst Den Bosch 9 oktober

Een mooi moment om na de zomer weer bij elkaar te komen. Om te horen wat de laatste ontwikkelingen zijn van gewilde locaties in en om Den Bosch. Om andere vrienden en belangstellenden te ontmoeten. Ook komt er een specifiek thema aan de orde en er is mogelijkheid om persoonlijk in gesprek te komen met de organisatoren van Kilimanjaro. Reserveer vast deze platform bijeenkomst!

Woensdag 9 oktober 19.30u - 21.00u

Locatie 'In de Roos', Zuiderparkweg 282 Den Bosch

 


 

13 september 2013

Initiatiefgroep NRE terrein

Enthousiasme tijdens de informatiebijeenkomst van 13 september over de mogelijkheden van het NRE terrein. Zowel het bestaande gebouw 2 aan de Nachtegaallaan als nieuwbouw van zogenaamde energie 0-woningen rondom een hofje zijn uitgebreid toegelicht en voor beiden bestaat belangstelling. Een initiatiefgroep gaat de komende maand onder begeleiding van Kilimanjaro en BIEB (Bouwen In Eigen Beheer) onderzoeken wat de mogelijkheden en randvoorwaarden moeten zijn. Deze worden meegenomen in de bieding met de deadline van 15 oktober. 
Vrijdag 20 september 16.00u vervolgbijeenkomst op de Begijnenhof 1 te Eindhoven. Sluit je aan als je ook mee wilt denken!

 


 

30 augustus 2013

NRE terrein komt als locatie dichterbij

Tijdens de fietstocht van 30 augustus langs twee locaties lokten de scholen aan de Geraniumstraat vooralsnog geen vervolgacties uit, maar over het NRE terrein waren de deelnemers enthousiast. Gebouw 2, de voormalige toonzaal aan de Nachtegaallaan is momenteel in tijdelijk gebruik door kunstenaars. Ze hebben er ateliers en een expositieruimte en er is een terras waar bezoekers in het weekend kunnen genieten van drankjes en eigen gebakken lekkernijen. Met een aantal belangstellenden hebben we daar zitten brainstormen over de mogelijkheden van zowel het monumentale gebouw als het terrein waar nieuwbouw plaats kan vinden.

15 oktober moeten de definitieve biedingen binnen zijn bij de gemeente Eindhoven, eigenaar en initiatiefnemer van deze vorm van ontwikkeling. Zie ook de link http://www.eindhoven.nl/inwonersplein/bouwen-wonen/nre-terrein-2.htm. Omdat we grote kansen zien organiseren we op korte termijn een bijeenkomst voor belangstellenden.

Vrijdag 13 september om 19.00u op de Begijnenhof 1 bespreken we de kansen en voorwaarden. Kom meepraten als je belangstelling hebt.

Ter voorbereiding is er gelegenheid om op dinsdag 10 september om 9.00u deel te nemen aan een rondleiding over het terrein. 

Voor beide activiteiten vragen wij je aan te melden via info@kilimanjarowonen.nl.

 


 

19 augustus 2013

De Kameleon mogelijke ontwikkellocatie

Afgelopen zomer is de Kameleon school aan de Geldersedam leeggekomen, en gemeente Den Bosch heeft het verkooptraject opgestart door middel van een marktconsultatie. Iedereen die een goed idee heeft voor het gebouw, wel als eindgebruiker wordt in de gelegenheid gesteld een bod uit te brengen. Aan de voorwaarden voor bieding wordt nog gewerkt.
Tijdens de kijkdag van 19 augustus hebben we het gebouw uitgebreid bekeken. Genoeg redenen om er enthousiast van te worden! Prachtig uitzicht aan voorzijde op park de IJzeren Vrouw, mooie raampartijen, hoge ruimte en een zee van ruimte op het achterterrein. Zo gauw er meer informatie is zullen we dit melden.

 


 

13 juli 2013

Opstart activiteiten in Utrecht

Vanuit Utrecht kwam de vraag of wij met KilimanjaroWonen ook hier onze diensten aan zouden kunnen bieden. Omdat de persoon in kwestie zelf zo bereidwillig was om een eerste bijeenkomst voor te bereiden hebben we hier ja tegen gezegd. Zo komt het dat we op woensdag 18 september een avond organiseren in de Kargadoor aan de Oude Gracht. Een twintigtal mensen heeft zich al ingeschreven via de initiatiefnemer, dhr. Wormer, maar er is nog ruimte voor een tiental mensen om zich aan te sluiten. 

Een mooie manier om voet aan de grond te krijgen in de Domstad!

 


 

12 juli 2013

Fietstocht Eindhoven langs school Begoniastraat en NRE terrein

Vrijdag 30 augustus 16.00u - 18.00u
fietstocht langs locaties in Eindhoven:
- scholen Begoniastraat en Geraniumstraat
- NRE locatie Nachtegaallaan

De eerste bijeenkomst in Eindhoven na de zomer willen we organiseren in de vorm van een fietstocht langs twee kansrijke bijzondere locaties. We beginnen in Stratum bij twee vooroorlogse schoolgebouwen aan de Begoniastraat en Geraniumstraat. Om de hoek bij de monumentale Gerarduskerk, waarvoor momenteel een burgerinitiatief zich bezighoudt met mogelijke toekomstige invulling. Een heel geliefde wijk met een hart, waar de vrijdagse weekmarkt voor veel levendigheid zorgt. Beide gebouwen, in bezit van gemeente Eindhoven zijn niet meer als school in gebruik en zullen binnenkort 'op de markt' komen. We willen graag onderzoeken of er voldoende belangstelling is onder onze vrienden om hiermee aan de slag te gaan.

Vervolgens gaan we naar het NRE terrein, waar we ons oog hebben laten vallen op het zogenaamde 'gebouw 2' aan de Nachtegaallaan, een vooroorlogs pand met een bijzondere geschiedenis en karakteristieke uitstraling. Ook hebben we in samenwerking met BIEB (Bouwen In Eigen Beheer) een idee aangeleverd voor kleinschalige nieuwbouw van energiezuinige 'strobaal'woningen op het terrein. Inmiddels is er een vervolgstap gezet door gemeente Eindhoven in het proces van de marktconsultatie. Komend najaar worden geïnteresseerde partijen uitgenodigd om een bieding te doen op hun favoriete pand of perceel, dus daar zijn wij ons op aan het voorbereiden. We zijn benieuwd wie zijn enthousiasme in daden om wil gaan zetten!

Na afloop van deze fietstocht, hopelijk met mooi weer, gaan we ergens in de buurt van de NRE locatie iets drinken om na te praten, ideeën uit te wisselen en vervolgacties af te spreken.

Wil je graag mee, meld je dan aan via info@kilimanjarowonen.nl.

 


 

10 juli 2013

Vereniging in Waalre opgericht rondom locatie Ekenrooi-zuid

Kilimanjaro is al geruime tijd betrokken bij de mogelijke ontwikkeling van een locatie in Ekenrooi-zuid in Waalre. Een prachtig perceel in het buitengebied van zo'n 16 ha, dat door de huidige eigenaar-bewoners ingebracht wordt om met een groep enthousiaste mensen een nieuw woongebied te realiseren. Het doel is behoud van het landelijke karakter, dus een ruime opzet van de woningen. Creëren van een rustig en veilig woonmilieu waar de bewoners met behoud van privacy op elkaar betrokken zijn.En een energiebewuste manier van ontwikkelen is ook een belangrijk uitgangspunt.

Tijdens het voortraject hebben we ons beijverd om dit plan opgenomen te laten worden in de nieuwe structuurvisie van gemeente Waalre. Dat is gelukt! Meer informatie is op de site van gemeente Waalre te lezen. Nu is het nog de vraag binnen welke periode een dergelijke ontwikkeling mogelijk is; de volgende uitdaging om het project binnen bereik te brengen.

Een actieve kerngroep heeft vooruitlopend op dit moment een ontwikkelvereniging opgericht, de 'Vrienden van het Achtereind'. Ook een goed instrument om de belangen te behartigen van de initiatiefgroep. Er is nog ruimte voor nieuwe leden. Voor wie meer wil weten over dit project: neem contact met ons op.

 


 

8 juli 2013

Excursie woongemeenschap Aquarius in Eindhoven

Woensdag 11 september 19.30u - 21.00u
Mechelenlaan 4G Eindhoven

In Woensel-noord in de wijk de Tempel staan 35 woningen in een vierkant met in het midden een prachtige centrale binnentuin. Alle bewoners hebben een eigen voor-en achtertuin, maar alle huizen kijken uit op de gedeelde tuin. In dit wooncomplex is ook een gemeenschappelijke ruimte waar men elkaar kan ontmoeten maar die ook gebruikt kan worden om een verjaardag te vieren.

Men respecteert elkaars privacy, maar hecht wel belang aan aandacht voor elkaar en mensen helpen elkaar met kleine dingen zonder dat dit uitmondt in intensieve zorg. Kortom een woongemeenschap met een ouderwetse vorm van burenhulp.

Woongemeenschap Aquarius bestaat binnenkort 25 jaar en mensen hebben dus ruime ervaring in het leven binnen een kleinschalige woonvorm met gemeenschappelijke voorzieningen. Daarnaast biedt dit project sociale huurwoningen. Wij horen op platform bijeenkomsten regelmatig de vraag of huur mogelijk is. Wij bevelen deze excursie aan voor iedereen die wil horen en zien wat de ervaring ons kan leren.
Meld je aan via info@kilimanjarowonen.nl.

 


 

6 juli 2013

Stand van zaken klooster Mariënburg Den Bosch

Een locatie die al veel langer onze belangstelling heeft vanwege de prachtige ligging en unieke geschiedenis. Vrijdag 5 juli hebben we een gesprek gehad met Jasper van Deursen, die namens de zusters van JMJ een haalbaarheidsstudie uitvoert met als doel in het najaar van 2013 de zuters van JMJ verschillende toekomstscenario's aan te bieden. Daarna zullen de zusters aangeven welke scenario's de voorkeur hebben en dan volgt een verdiepend onderzoek. Eind 2013 verwachten wij meer informatie. Dus voor degenen die hier hun zinnen op hebben gezet: we houden de mogelijkheid open dat hier op termijn eigen woonruimte ontwikkeld kan worden.